Anna puun pinnan puhua ja helli aisteja

Tavalliseen arkeemme sisältyy lukemattomasti pieniä stressitekijöitä. Kodista halutaankin paikka, jossa kaikki aistit lepäävät, mieli saa rauhoittua ja stressi laskea. Sisustussuunnittelija Linda Baki kertoo, että aistiystävällisyys näkyy sisustusvalinnoissa yhä enemmän suomalaisissa kodeissa. Suuressa suosiossa oleva japandi -sisustustyyli yhdistää skandinaaviseen selkeään sisustukseen japanilaisia elementtejä ja ajatuksen hyvinvointia edistävistä tiloista. Japandi-tyyli sekä aistiystävällinen sisustaminen suosivat erityisesti luonnonmateriaaleja. Puu luo elävällä pinnallaan lämminhenkisiä ja levollisia tiloja. Se onkin ylivertainen materiaalivalinta, kun mietitään aistiystävällistä sisustamista. Lue lisää aistiystävällisestä sisustamisesta alta.

Linda Baki kertoo E.T. Listojen blogissa aistiystävällisestä sisustamisesta puulla

 

Sisustussuunnittelija, muotoilija Linda Baki on erikoistunut aistiystävälliseen sisustamiseen. Hän kertoo blogissamme siitä, miten aitojen puupintojen käyttäminen kotona edistää hyvinvointiamme ja luo rauhallisen, seesteisen ja aisteja hellivän tilan.

Tee kodistasi harmoninen ja rentouttava tila – tuo luonto sisälle

Luonnon positiivinen vaikutus ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin on kiistaton. Tutkimukset osoittavat, että luonnosta saatavia terveysvaikutuksia saadaksemme meidän ei ole edes välttämätöntä lähteä luontoon. Jo luontoelementtien ympäröimänä oleminen vaikuttaa meihin myönteisesti. Tällaisia elementtejä ovat aidot luonnon materiaalit, viherkasvit, vesi, pyöreät orgaaniset muodot sekä ympäristön monimuotoisuus. Voimme siis tietoisesti tarjota aisteillemme ja mielellemme näitä elementtejä valitsemalla niitä sisustukseen.

Aistiystävällisellä suunnittelulla voidaan minimoida negatiivisia, stressiä tuottavia aistiärsykkeitä ja lisäämään positiivisia, vireystilaa ylläpitäviä aistiärsykkeitä. Aistiystävälllisyydellä haetaan tiloihin seesteisyyttä ja rauhallisuutta. Siinä korostuvat aidot luonnonmateriaalit, joilla saadaan luontokokemusta sisätiloihin”, Baki kertoo. ”Japandi-sisustustrendissä pyritään myös tiivistetysti luomaan hyvinvointia edistäviä, tasapainoisia ja rauhallisia tiloja.”

Japandi-sisustustyyli suosii aitoja luonnonmateriaaleja, kuten puuta. Kuvassa E.T. Listojen sormipaneeli.

Japandi-sisustustyyli suosii luonnonmateriaalien käyttöä ja pyrkii luomaan seesteisiä sekä tasapainoisia tiloja, jotka edistävät hyvinvointia. Kuvassa E.T. Listojen harmaa sormipaneeli.

Anna puun pinnan puhua ja helli aisteja

Puun eläväinen pinta heijastaa mahtavasti isoista ikkunoista tulvivaa luonnonvaloa. Ikkunoita reunustavat mustat peitelistat aidosta männystä

Puu on ylivoimainen materiaalivalinta aistiystävälliseen sisustukseen

Materiaalivalinnat vaikuttavat jokaiseen aistiimme ja tilan kokonaisvaltaiseen kokemiseen. Niillä on siis suuri merkitys tilan viihtyvyyden kannalta. Ne vaikuttavat hyvin vahvasti äänimaailmaan, mutta myös visuaalisella tasolla ja tuntoaistin välityksellä. Positiivinen moniaistillinen kokemus syntyy sellaisessa ympäristössä, jonka materiaalit tuntuvat, kuulostavat, näyttävät ja jopa tuoksuvat hyvältä. Luonnonmateriaaleilla sisustettu tila on sekä visuaalisesti että tuoksu- ja äänimaailmaltaan paljon miellyttävämpi kuin tila, joka koostuu keinotekoisista materiaaleista.

Puun eläväinen pinta, miellyttävä tuoksu, lämmöneristävyys, kyky tasata sisäilman kosteutta ja vaimentaa ääntä tekevät siitä ylivoimaisen valinnan aistiystävälliseen sisustukseen. “Puun pinnan koskeminenkin luo positiivisia tuntemuksia”, toteaa Baki.

Aito puulattia tuntuu jalan alla lämpimältä. Kuvassa E.T. Listojen mänty lattialauta.

Aito puulattia tuntuu jalan alla lämpimämmältä kuin keinotekoinen lattiamateriaali. Kuvassa E.T. Listojen lakattu mänty lattialauta.

Rimaseinä eteisessä E.T. Listojen sisustusrimasta

Eteinen ottaa vastaan kotiisi tulijat. Sisääntuloon kannattaa panostaa ja tehdä siitäkin miellyttävä tila, joka toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleeksi. Kuvassa osarimoitus E.T. Listojen tammenväriseksi sävytetystä puuvalmiista sisustusrimasta (Visualisointikuva)

Puu vaimentaa ääniä ja tekee tilasta akustisesti miellyttävän

Äänimaailmalla on myös paljon vaikutusta siihen, kuinka miellyttäväksi koemme jonkin tilan. Ääni kulkee tilassa erilaisista pinnoista heijastumalla. Kovat pinnat ja materiaalit heijastavat ääntä enemmän kuin pehmeät. Materiaalivalinnoilla voi siis vaikuttaa hyvin paljon kodin akustiikkaan. Erilaisia pehmeitä materiaaleja sekä moniulotteisia pintoja yhdistelemällä voidaan rajoittaa äänien häiritsevää heijastumista.

Bakin mielestä suomalaisissa kodeissa ei vielä tarpeeksi kiinnitetä huomiota akustiikkaan. “Nykyään suositaan esimerkiksi todella korkeita olohuoneita, mutta ei ajatella, että ilman oikeita materiaalivalintoja ne kaikuvat kauheasti. Käyttämällä katossa esimerkiksi aitoa puurimoitusta tai seinissä kolmiulotteista puupaneelia, saadaan äänimaailmasta miellyttävä.”

Rimakatto akustoi hyvin ääntä isossa tilassa kuten olohuoneessa

Isoissa ja etenkin korkeissa tiloissa kannattaa suosia luonnonmateriaalia myös katossa. Aidosta puusta valmistettu rimakatto akustoi hyvin ääntä ja toimii myös hyvin yhteen miellyttävän katonrajaan sijoitetun epäsuoran valon kanssa. Kuvassa E.T. Listojen sävytetty puuvalmis sisustusrima.

 

Rimakatto eteisessä E.T. Listojen sisustusrimasta

Rimakatto eteisessä tuo luontoelementit heti sisäänkäyntiin ja rauhoittaa tilan ääniä. Kuvassa E.T. Listojen sävytetty puuvalmis mänty sisustusrima

Puun pinta heijastaa valoa kauniisti ja toimii hyvin epäsuoran valon kanssa

Akustoinnin lisäksi myös valaistuksen suunnitteluun kannattaa panostaa. Se on aistisystävällisen tilan luomisen kannalta hyvin olennaista. Valaistuksen avulla voidaan luoda myös erilaisia tunnelmia tilaan. Epäsuorassa valaistuksessa valo heijastuu pintojen kautta kauniisti ja on oikein toteutettuna miellyttävämpi ja pehmeämpi kuin suora valonlähde. 

Erilaiset puupinnat toimivat epäsuoran valaistuksen kanssa loistavasti. Puun eläväinen pinta heijastaa valoa kauniisti ja kolmiulotteisessa paneelissa puolestaan valot ja varjot näkyvät ihan eri tavalla kuin tasaisella pinnalla. “Katonrajaan puulistalla piilotetulla ledinauhalla saadaan luotua esimerkiksi paneeliseinään epäsuora valaistus, joka tuo hienosti paneloinnin esiin”, kertoo Baki. “TV:n takana oleva pystypanelointi tai -rimoitus voidaan puolestaan valaista molemmilta sivuilta samalla tavalla toteutetulla epäsuoralla valaistuksella.”

 

Vilja sisustuspaneeli kuvioon ladottuna tv:n takana olohuoneessa

Valot ja varjot heijastuvat kauniisti tv:n taakse Vilja sisustuspaneelista tehdyssä tehosteseinässä. (Visualisointikuva)

Vilja sisustuspaneelista teet etenkin paneelin suuntaa vaihtamalla mielenkiintoisen tehosteseinän TV:n taakse.

Vilja sisustuspaneelista TV:n taakse tehty tehosteseinä on mielenkiintoinen yksityiskohta, etenkin kun paneelin suuntaa on välillä vaihdettu. Paneeliseinä korostuu hienosti molemmilta sivuilta tulevalla epäsuoralla valolla. (Visualisointikuva)

Rimakatto ja led-valaistus

Rimakattoon voidaan yhdistää todella näyttävästi epäsuoraa valoa. Kuvassa E.T. Listojen valkoinen sisustusrima

Voit tuoda aistiystävällisyyttä kotiisi pienelläkin pintaremontilla

Puupaneelit ja rimoitukset ovat suhteellisen helppoja materiaaleja käytettäväksi omissa tuunaus- tai remonttiprojekteissa. “Kiinnittäminen onnistuu ihan ekologisilla M1-luokitelluilla liimoilla tai pontista naulaamalla. Ei siis tarvitse olla teknisesti mitenkään kauhean taitava, että voi tehdä pientä pintaremppaa puupaneeleilla ja tuoda näin luonnonmateriaaleja oman kodin pintoihin”, Baki kertoo. Liimaamalla voi tehdä pieniä paneelipintoja kuten huonekalujen tuunausta tai fasettijakoja puulistoilla, mutta isommille seinäpinnoille E.T. Listat suosittelee aina paneelien kiinnitystä pontista naulaamalla. Katso kattopaneelien asennusohje-videomme täältä. Sitä voi soveltaa myös seinäpaanelien kiinnitykseen. “Lisäksi vain mielikuvitus on rajana puupaneelien ja rimojen soveltamisessa sisustuksessa. Luovuutta käyttämällä niillä voi luoda todella mielenkiintoisia yksityiskohtia sisustukseen sen lisäksi, että ne auttavat tekemään kodista levollisen ja rauhoittavan tilan”, Baki summaa.

Voit tiedustella tuotteistamme ja niiden käytöstä jälleenmyyjiltämme. Lähimmän jälleenmyyjäsi löydät täältä.

Vilja sisustuspaneeli pystyyn panelointina

Mänty sormipaneeli pystyyn paneloituna