Koti Spa ja aidot puupinnat – Näin luot rentouttavan ja harmonisen Japandi-kotikylpylän

Viime vuosien maailman tapahtumien seurauksena monet ovat alkaneet panostaa enemmän kotiinsa ja omaan hyvinvointiinsa. Kodista halutaankin rauhoittava, stressiä laskeva ja turvallisen tuntuinen ympäristö joka tukee hyvinvointia. Ajatus rauhallisista ja seesteisistä tiloista on levinnyt myös pesutilojen sisustukseen osaksi trendikkään hyvinvointia korostavan Japandi-sisustustyylin saattelemana. 1970 ja 80-luvuilla suosiossa olleet taloyhtiöiden uima-altaat ja yksityisasuntojen kylpyammeet ovat taas kysyttyjä. Noiden vuosikymmenten kaiut näkyvät myös ruskean ja tumman puun suosiossa. Lue tästä artikkelistamme, kuinka luot japandi-tyylisen kotikylpylän.

Kotikylpylä on rentouttava ja virkistävä tila, joka tuo luksusta arkeen

Kotikylpylä voi auttaa palautumaan sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jotta saadaan luotua tavoiteltu rauhoittava ja seesteinen tunnelma, tulee sisustuksessa kiinnittää huomiota moniaistillisuuteen.Tällöin sisustukseen tuodaan monia eri elementtejä väri- ja äänimaailmasta materiaaleihin saakka. Koti Span suunnittelussa kannattaakin noudattaa aistiystävällisen sisustuksen periaatteita. Aikaisemmassa aihetta käsittelevässä blogiartikkelissamme, sisustussuunnittelija Linda Baki kertoo, miten esimerkiksi aitojen puupintojen käyttäminen kotona edistää hyvinvointia

E.T. Listojen ruskea kosteuden kestävä sormipaneeli Koti Spa henkiessä Japandi-kylpyhuoneessa kylpyammeen takana

Yhdistämällä E.T. Listojen kosteuden kestävää ruskeaa sormipaneelia tummiin laattoihin saadaan luotua houkutteleva ja lämminhenkinen kylpytila. (Visualisointikuva)

Japandi-tyylisen Koti Spa -osaston kahdeksan elementtiä

  1. Tummat ja rauhalliset, yhteen sopivat värit
  2. Aidot luonnon materiaalit, kuten puupaneelit
  3. Luonnonvalo ja epäsuora valaistus
  4. Seesteiset tuoksut
  5. Luontoäänet
  6. Viherkasvit
  7. Kynttilät, lyhdyt tai jopa tulisija
  8. Kylpyamme mieluiten ison ikkunan lähellä

Tumma puupaneeli yhdistettynä tummiin laattoihin

Tunnetusti väreillä on meihin psykologinen vaikutus. Niinpä myös tilasuunnittelussa niillä on iso merkitys. Tummia värejä käyttämällä luodaan tunnelmaltaan lämpöisiä, kotoisia ja kutsuvia tiloja. “Tummat puupaneelit yhdistettynä tummaan laattaan pehmentävät todella hyvin tunnelmaa kylpyhuoneessa”, vinkkaa Linda Baki.

Aidot puupaneelit kylpyhuoneessa tuovat luonnon sisälle

Aidot luonnonmateriaalit ovat todella tärkeässä roolissa hyvinvointia lisäävien ja rentouttavien tilojen luomisessa. Huoneelle luodaan raamit pintojen väri- ja materiaalivalinnalla. Aidot puupaneelit ja kivilaatat kylpyhuoneessa tuovat luonnon sisälle ja auttavat näin luomaan japandi-tyylistä spa henkeä tilaan. 

Puupaneelien kolmiulotteiset muodot tuovat eri tavalla valoja ja varjoja esiin kuin sileät laattapinnat. Niissä myös esiintyvät monesti aaltomaiset ja pyöreät orgaaniset muodot, jotka luovat mielleyhtymiä luonnosta löytyvään muotokieleen.

Koti spa tiloissa on yhdistettynä monesti kylpytila, pukeutumistila ja Suomessa tietenkin myös sauna. Jotta koko tilassa säilytetään harmoninen yhteensopiva tunnelma, kannattaa saman sävyistä puupaneelia käyttää kaikissa tiloissa. 

Puu sopii erinomaisesti märkätilan materiaaliksi, kunhan se ei ole suoraan kosketuksissa veden kanssa. Kotikylpylä-tiloissa  ja saunassa täytyy huomioida, että paneeleissa on kosteuden kestävä käsittely. Näin käsitelty puupinta kestää kyllä satunnaiset pisarat. Puuvalmiin paneelin voi myös itse käsitellä kosteisiin tiloihin soveltuvalla suoja-aineella. Tehtaalla käsitelty pinta on kuitenkin aina tasalaatuisempi. Itse käsiteltynä jälki voi vaihdella olosuhteista riippuen hyvinkin paljon. Jos paneelin menekki on suuri, suosittelemme käyttämään valmiiksi tehtaalla sävytettyä ja käsiteltyä paneelia. Silloinkin materiaali kannattaa hankkia samasta tuotantoerästä, jotta taataan mahdollisimman yhtenäinen lopputulos.

Kosteuden kestävät paneeliemme käsittely on M1-päästöluokituksen mukainen. M1-luokitusmerkki tuotteessa kertoo, että tuote ei haise ja että tuote on vähäpäästöinen M1-vaatimusten mukaisesti. M1-luokitusmerkki on voimassa kerrallaan kolme vuotta ja tuotteet testataan kuuden vuoden välein.

Musta puupaneeli kylpyhuoneen katossa ja saunassa

Samaa mustaa puupaneelia on käytetty sekä kylpyhuoneessa, saunassa, että pukuhuoneessa.Näin on saatu luotua yhtenäinen tunnelma kaikkiin koti spa:n tiloihin.

Musta puupaneeli pukuhuoneessa

Kuvassa asiakkaalle räätälöity puuvalmis STS 15×140  paneeli, jonka asiakas on itse käsitellyt.

Luonnon valo ja miellyttävä epäsuora valaistus kylpytiloissa

Sopivalla valaistuksella on tilan tunnelmaan myös erittäin suuri vaikutus. Luonnon valolla on – luonnollisesti – meihin hyvä vaikutus. Siksi kylpyhuoneeseenkin kannattaa suunnitella isoja ikkunoita, mikäli se on mahdollista. Sen lisäksi on hyvä suosia pehmeää epäsuoraa valaistusta. On myös erittäin hyvä, jos valaistuksen sävyä ja voimakkuutta voi vaihtaa tarpeen mukaan. Esimerkiksi siivotessa valoa tarvitaan enemmän kuin hemmottelevasta kylvystä nautittaessa.

Koti Spa luodaan aidoilla puupaneeleilla

Isosta ikkunasta tulvii luonnon valoa Japandi-henkiseen kylpyhuoneeseen. Vesiputousmaisesti katosta alas laskeutuva ruskea sormipaneeli tuo mahtavasti valot ja varjot esiin. (Visualisointikuva)

Vesiputousmaisesti katosta seinälle laskeutuva sormipaneeli ja epäsuora valaistus

Kosteuden kestävä sormipaneeli toimii loistavasti katon rajassa olevan epäsuoraa valoa luovan led-nauhan kanssa. Kynttilät luovat myös rentouttavaa spa-tunnelmaa. (Visualisointikuva)

Rentoutumista seesteisillä tuoksuilla

Puulla on materiaalina miellyttävä ja luonnollinen tuoksu. Käyttämällä aitoa puuta pintamateriaalina kylpyhuoneessa, luodaan tilaan jo lähtökohtaisesti luonnonläheinen ja rentouttava tuoksu. Puun lisäksi tietyt tuoksut edistävät syvempää rentoutumista ja niitä kannattaakin tuoda kotikylpylään tuoksukynttilöiden, suitsukkeiden, huone- tai saunatuoksujen tai vaikkapa kylpyöljyjen muodossa. Suosittuja rentouttavia tuoksuja ovat mm. laventeli ja vanilija. Myös sitruunaruoho ja santelipuu ovat maanläheinen ja stressiä lievittävä. Monista saunatuoksuista löytyy myös paljon tuttuja tuoksuja Suomen metsästä. Niillä tuodaan taas ripaus luontoa sisälle.

Äänimaailmalla luonnonläheistä tunnelmaa

Jos aito luonto ilman liikenteen melua ei löydy ihan kylpyhuoneen ikkunan takaa, voit tuoda luonnon ääniä kylpyhuoneeseen muutenkin kuin avaamalla ikkunan. Luontoäänet kuten linnunlaulu ja veden solina rentouttavat siinä missä oikein valitut tuoksutkin. Sisustusliikkeistä löytyy tähän tarkoitukseen usb-kaapelilla ladattavia ja liiketunnistimella toimiva “soittorasioita”. Toki voit soittaa valitsemiasi luontoääniä myös ihan perinteisillä äänentoistolaitteilla. Veden solinaa saa yhdistettyä myös saunatuoksuihin hankkimalla kiukaaseen esimerkiksi vuolukivestä valmistetun pienen suihkulähteen.

Viherkasveilla luonnon vehreyttä kylpytiloihin

Viherkasvit kukoistavat sellaisessa kylpyhuoneessa, jossa on tarpeeksi luonnonvaloa. Jos siis pesuhuoneesta löytyy tarpeeksi iso ikkuna, kannattaa etenkin isoja viherkasveja ehdottomasti tuoda tilaan koti spa -tunnelmaa lisäämään.

Elävä tuli vaikuttaa moniaistillisesti

Kynttilöillä ja lyhdyillä vaikutetaan moneen aistiin. Ne luovat tilaan tuoksua ja myös miellyttävää valoa. Luksusta henkivissä japandi-tyylisissä koti spa -tiloissa on viime vuosina nähty myös aitoja tulisijoja. Kuinka rentouttavaa onkaan katsella kylpyammeessa aitoa tulta ja kuunnella sen räiskyntää.

Kylpyamme kruunaa Japandi kylpyhuoneen

Iso vapaasti seisova kylpyamme on yksi avainelementti Japandi-kylpyhuoneessa. Toki sen voi korvata myös porealtaalla tai jopa uima-altaalla. Kylpyamme kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle ikkunaa, jos mahdollista, ja tuoda näin luonto mukaan kylpykokemukseen.

Kylpyamme ison ikkunan edessä kruunaa japandi-henkeen sisustetun kotikylpylän

Ison ikkunan läheisyyteen sijoitettu kylpyamme on japandi-henkeen sisustetun Koti Span:n kruunu. Kylpyammeen takana on E.T.Listojen kosteuden kestävä ruskea sormipaneeli. (Visualisointikuva)

Ihana Koti Spa luodaan aidoilla materiaaleilla, kuten puupaneeleilla

Onnistuneen kotikylpylän suunnittelu lähtee siis materiaalivalinnoista: Aitojen puupaneeleiden käyttämisestä isoilla pinnoilla ja oikeanlaisen värimaailman suunnittelulla. Näillä myös sidotaan eri tilat, kuten pukuhuone, sauna ja kylpyhuone yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhdistämällä puupaneeli siihen sopivaan laattaan, tuodaan tilaan erimuotoisia ja eri tavalla valoa toistavia pintoja. Kun lopuksi mausteeksi valitaan oikeita elementtejä moniaistillisen kokemuksen luomiseksi, taataan rentouttavat kylpyhetket.

Voit tiedustella kosteuden kestävistä tuotteistamme ja niiden käytöstä jälleenmyyjiltämme. Lähimmän E.T Listojen jälleenmyyjäsi löydät täältä