Oikea tyyli oikeaan kohteeseen – Puulistat ja paneelit sisustuksessa

Erilaiset puupaneelit ja -listat tuovat sisustukseen todella paljon mahdollisuuksia käyttää omaa luovuutta ja kekseliäisyyttä. “Niillä saa helpostikin muutettua kodin ilmettä ilman suurempaa remonttia tai teknistä osaamista”, toteaa sisustussuunnittelija Linda Baki. Paneeleita, listoja ja lattiamateriaalia valitessa kannattaa huomioida rakennuksen aikakausi ja henki. Tilan koko vaikuttaa puolestaan siihen, mihin suuntaan seinäpaneelit kannattaa latoa. Tavallinen sisustaja voi tuskastua loputtomien mahdollisuuksien sekä mallien ja käsittelyvaihtoehtojen kanssa. Kokosimme sisustussuunnittelija-ammattilaisen avulla tähän artikkeliin useamman hyödyllisen vinkin oikean tyylin valintaan puulla sisustaessa.

Puolipanelointi mäntypaneelista

Tässä kuvassa puolipanelointi on toteutettu kekseliäästi niin, että 15×95 mäntypaneeli onkin seinä yläosassa. Tummaksi maalattu alaosa tasapainottaa ilmettä. (Visualisointikuva)

 

Puu pintamateriaalina

Pintamateriaalivalinnat vaikuttavat hyvin paljon käytännöllisyyden lisäksi kodin tyyliin ja viihtyisyyteen. Katto-, lattia- ja seinäpinnat tuovat kotiimme erilaisia tekstuureja eli kolmiulotteisia rakenteita, kuvioita ja materiaaleja. Tekstuuri on väriä ja kuvioita hienostuneempi tapa luoda vaihtelua sisustukseen. Tekstuurin merkitys on erityisen suuri neutraaleissa ja vaaleissa skandinaavisissa kodeissa. Erilaisilla puupaneeleilla tuodaan sisustukseen sekä kuviota, väriä että tekstuuria. Esimerkiksi tehosteseinien luonti paneelilla toimii hyvin sen sijaan, että vain maalattaisiin seinä eriväriseksi.

Puupinnan tyyliin vaikutetaan valtavasti sen käsittelyllä. Puun käsittelytapaa valittaessa kannattaa miettiä tarkkaan käyttötarkoituksen lisäksi sen ulkonäköä. Puuta voi käsitellä itse todella monin tavoin: esimerkiksi petsata, öljytä, kuultomaalata, vahata, valkaista tai harmaannuttaa. Lisäksi valittavissa on valmiiksi tehtaalla pintakäsiteltyjä puupaneeleita, -lattioita ja -listoja.

Pintakäsittelyn ja värityksensä lisäksi puupaneelit ovat kuvioinneiltaan erilaisia. Pintakuviointi riippuu puulajista ja paneelin valmistustavasta. Pelkistetty ja rauhallinen pinta muodostaa hillityn ja arvokkaan lopputuloksen. Oksaisempi ja eläväisempi pinta luo puolestaan kodikkaamman ja tunnelmaltaan lämpimämmän tilan. Jos pitää puusta sellaisenaan, paneelit voi öljytä tai kuultokäsitellä ja korostaa näin puun omaa luonnetta. Maalattunakaan puun hyvät ominaisuudet eivät häviä ja puupinnat tuovat silloinkin pehmeyttä ja elävyyttä sisustukseen.

E.T. Listojen kelo seinäpaneeli

E.T. Listojen Kelo STS-kuusipaneelin pinta on eläväinen.

Kelo tuoteperheemme paneeleissa, lauteissa, lattiassa ja listoissa korostuu puun yksilöllinen luonne. Tutustu tuoteperheeseen.

Erikokoisten huoneiden sisustusvinkit

  1. Kapea huone saadaan tuntumaan leveämmältä vaakasuuntaisten linjojen avulla. Niinpä seinään kannattaa latoa paneelit vaakasuuntaan ja lattialaudat poikittaissuuntaan. Puun pintakäsittelyn sävy kannattaa pienessä tilassa pitää vaaleana.
  2. Matala huone tuntuu korkeammalta, kun sinne valitaan pystymallinen paneeli. Etenkin kapea sormipaneeli tai E.T. Listojen Vilja sisustuspaneeli toimii tässä tarkoituksessa hyvin. Lattia- ja kattolistat kannattaa myös pitää matalina ja kattopaneeliin valita vaalea sävy.
  3. Korkeaa huonetta tasapainottaa vaakapaneeli. Vesiputousmaisesti katosta jatkettu panelointi yhdelle tehosteseinälle on toimiva ratkaisu. Korkeat lattia- ja kattolistat voivat myös toimia tasapainottavina elementteinä. Avarassa tilassa sävyltään tummat paneelit rauhoittavat tunnelmaa. Myös kattopaneeli voi olla tummempi.
Sormipaneeli pystyyn panelointina

Matalaan tilaan saadaan korkeuden tuntua pystyyn ladotulla paneelilla. Kuvassa puuvalmis mänty sormipaneeli.

Mäntypaneeli puolipaneelissa

Puuvalmis mäntypaneeli puolipanelointina.

Sisustusrima puolipaneeli

Tämä puolipanelointi on toteutettu mänty sisustusrimallamme.(Visualisointikuva)

Puolipanelointi toimii todella hyvin matalassa huoneessa luomassa vaikutelmaa korkeammasta tilasta. Puolipaneloinnin voi toteuttaa hyvin monella eri tavalla. Paneeli voi olla ala- tai yläosassa seinää. Toisen osan seinästä voidaan maalata tai tapetoida. Tasapainoisen tunnelman takaamiseksi seinän alaosan kannattaa olla tummempi kuin yläosan. Paneelin lisäksi puolipaneloinnissa on mahdollista käyttää sisustusrimaa tai erilaisia viimeistelylistoja kuvioinnin luomiseksi.

Vilja sisustuspaneeli puolipaneelina

Vilja sisustuspaneeli on tässä olohuonessa ladottu pystyyn puolipaneeliksi ja maalattu seinän kanssa saman sävyiseksi. (Visualisointikuva)

 

Lattia-, katto ja peitelistan malli ja väri

“Lähtökohtaisesti lattialista on ovien kanssa samaa sävyä”, opastaa Baki. Sävyn voi valita myös lattian mukaan. “Jos seinät ovat yleissävyltään vaalean harmaat ja ovet valkoiset, valitsemalla vaaleat katto- ja lattialistat, luodaan kevyt tunnelma, mutta kehystetään silti tilaa kivasti”, hän jatkaa. Mustan lattialistan käytössä Baki kertoo olevansa hyvin varovainen. “Se tahtoo rajata tilaa likaa”, hän toteaa. “Jos ovet ovat mustat, voi lattialistakin olla musta. Tai sitten lattialistan sävy valitaan silloinkin lattian mukaan.” 

Valkoinen lattia- ja kattolista harmaan seinän kanssa

Valkoinen lattia- ja kattolista toimivat vaalean harmaan seinän kanssa.

Musta lattialista ja mustat ovet

Musta jalka- eli lattialista on monesti hyvä valinta mustien ovien kanssa.

 

Tummilla peiteloistoilla saadaan luotua sisustukseen kontrastia ja korostettua ikkuna- ja oviaukkoja. Musta peitelista on hyvä valinta mustien ovien ja ikkunankarmien rinnalle. Jos ikkunoiden karmien leveyttä halutaan ennemmin kaventaa kuin korostaa, voidaan peitelistan sävy valita seinän värin mukaan. Silloin myös tilan yleisilme säilyy rauhallisena.

Lattialistan sävy on yleensä yhtenevä lattian sävyn kanssa

Tässä lattialistan sävy on valittu lattian kanssa yhteensopivaksi.

Mustat peitelistat ja mustat ikkunat

Mustat peitelistat tuovat kontrastia sisustukseen ja ovat luonnollinen valinta mustien ovien ja ikkunoiden kaveriksi.

Listoilla voidaan todella hyvin jo yksistään korostaa talon aikakautta. Käyttämällä koristeellisesti muotoiltua, leveää katto- ja lattialistaa, saadaan luotua upeita tiloja. “Etenkin arvokiinteistöissä ja vanhemmissa kerrostaloasunnoissa kannattaisi rohkeammin käyttää tällaisia listoja”, Baki kertoo.  

Tilan koko vaikuttaa myös listojen koon valintaan. Korkeassa tilassa voi suosia myös korkeampia listoja, mutta matalaan tilaan kannattaa valita mahdollisimman matala lattia- ja kattolista. Lattialistoista löytyy myös johtourallisia malleja, joiden avulla johdot voidaan viedä piilossa seinän vierustaa pitkin oikeisiin paikkoihin. 

Koristeelliset sisustuslistat

Koristeelliset listat sopivat hyvin arvokiinteistöihin ja romanttiseen tyyliin.

Listojen ja seinämaalin valkoisen sävyn valinta

Valkoiseksi tehdasmaalattujen listojen sävy on yleensä NCS-S0502-Y, joka on taitettu lämmin valkoinen. Useimmiten valkoiset ikkunankarmit ovat tätä samaa sävyä. Tämän rinnalle on yleistynyt listoissa myös puhtaan valkoinen sävy NCS-S0500-N, joka on kirkkaamman ja kylmemmän valkoinen. Tämä sävy sopii paremmin yhteen puhtaan valkoiseksi maalatun seinän kanssa. Kun taas NCS-S0502-Y:n kanssa kannattaa suosia jotain lämpimämpää valkoisen sävyä seinämaalissa. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Tikkurilan Höyhen F487. Valkoisen sävyerot kannattaa siis ottaa huomioon listoja, paneeleita, ikkunoita, ovia ja seinämaalia valitessa. E.T. Listojen valikoimasta löydät molempia valkoisen sävyjä niin listoissa kuin paneeleissakin.

Seinän listoitus eli kuviointi peitelistoilla

Seinään saa tehtyä hyvin monenlaisia kuviointeja peite- ja koristelistoilla. Tässäkin kannattaa pitää mielessä haluttu tyylisuunta sisustuksessa sekä kunnioittaa talon rakennusvuotta ja tyylikautta. Sommittelussa ohjenuorana voi käyttää kultaista leikkausta tai yksinkertaistettua kolmanneksen sääntöä. Siinä pinnat jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan sekä vaaka- että pystysuunnassa  ja sommitellaan kuviointi syntyvän ruudukon mukaan. 

Suosiossa olevaan Japandi-sisustustyyliin sopii ruudukkolistoitettu seinä, Seinä ja listat maalataan samalla rauhallisella vaalealla sävyllä.

Ruudukkolistoitus on näyttävä kuviointi seinällä, joka on toteutettu viimeistelylistoilla

Ruudukkolistoitus sopii täydellisesti japandi-henkiseen ruokailutilaan. Tässä seinässä listana puuvalmis mänty peitelista 12×42, joka on maalattu seinän kanssa samaan sävyyn. Vaakalistat ovat yhteinäisenä ja pystylistat pätkittynä mittaan. (Visualisointikuva)

Myös erilaisilla listoilla voidaan toteuttaa puolipaneelin tyyppinen kuviointi seinälle. Puolikkaan seinän listoitus ja yhdistäminen tapettiin tai maalattuun seinään on helppo toteuttaa. 

Puolipanelointi ruokailutilassa on tehty puolipyöreällä sisustuslistalla

Tämän ruokailutilan puolipanelointi on toteutettu puolipyöreällä puuvalmiilla mänty sisisustuslistalla. (Visualisointikuva)

Eritavoin toteutetuilla kasettijaoilla saadaan korostettua prameaa tai klassista tyyliä sekä tuotua todella hyvin talon rakennusvuoden henkeä esiin. Tällä listoitustyylillä voidaan luoda näyttävä tehosteseinä esimerkiksi makuuhuoneeseen, jos ei haluta paneloida seinää kokonaan. Tässäkin toimii perusohjeena kolmeen jako pystysuunnassa. Modernia ilmettä saadaan kolmella yhtä suurella elementillä ja klassisempaa jakamalla nämä kolme elementtiä vielä matalampiin osiin alhaalla ja korkeampiin ylhäällä. Erikorkuisten elementtien väliin voi lisätä myös vaakasuunnassa yhtenäisen koristeellisemman listan. 

Makuuhuoneen mustaan seinään on tehty kasettijako-kuviointi sisustuslistalla

Modernin makuuhuoneen mustaan seinään on tehty kasettijako mustalla 12×42 peitelistalla. (Visualisointikuva)

Klassiseen tyyliin toteutettu kasettijako listoitus seinällä sopii arvokiinteistöihin

Klassisen sisustyylin tai arvokiinteistön kasettijaon toteutuksessa kannattaa käyttää koristeellisempaa listaa. Visualisointikuvan kaseteissa eli neliöissä on maalattu valkoinen 42mm korkea mänty koristelista ja välilistana hieman korkeampi 70mm koristelista.

Puolipaneloinnin ja modernimman osapaneloinnin toteutus

Myös puolipaneloinnissa kannattaa noudattaa kultaisen leikkauksen periaatetta. Silloin panelointi peittää seinän alaosasta joko ⅓ tai ⅔ seinäpinnasta. Puolipanelointi korostaa tilan tuntua ja toimii siksi erityisen hyvin matalissa huoneissa. Vanhemmissa taloissa puolipaneelin voi toteuttaa esimerkiksi STP-paneelilla ja rajata paneloinnin yläosan kauniilla, koristeellisella reunalistalla. Yläosa seinästä voi olla rakennuksen ajan henkeen sopivaa tapettia. Modernissa tilassa puolestaan puolipanelointina toimii esimerkiksi sormipaneeli. 

Baki vinkkaa, että puolipaneloinnilla voidaan tehdä myös mielenkiintoinen sängynpääty joko niin, että panelointi on pelkästään sängyn kohdalla tai seinästä seinään. Kun paneloinnin päälle laitetaan vielä leveämpi reunalista, saadaan samalla laskutilaa.

Puolipanelointi sängynpäätynä sormipaneelista

Moderniin skandinaaviseen kotiin sängynpäädyksi sopii erinomaisesti puuvalmiista mänty sormipaneelista tehty puolipanelointi.

Puolipaneeli sängynpääty valkoisesta stp mäntypaneelista

STP-paneeli pystyyn panelointina sopii hyvin romanttisemman tai perinteisemämmän sisustyylin puolipaneloinniksi sängyn päätyyn. Visualisointkuvassa maalattu valkoinen STP 15×95 mm mäntypaneeli ja reunalista 40×40 mm.

Paneloinnin voi toteuttaa myös trendikkäänä pystysuuntaisena osapanelointina osarimoituksen tapaan. Tätä tyyliä näkee nykyään etenkin eteisissä ja kylpyhuoneissa yleensä yhdistettynä peiliin ja epäsuoraan valaistukseen.

Osapanelointi eteisesssä Vilja sisustuspaneelista

Viljapaneeli eteisen osapanelointina on varma katseenvangitsija. (Visualisointikuva)

Osapanelointi sormipaneelista eteisessä

Myös mänty sormipaneeli toimii hienosti osapanelointina. (Visualisointikuva)

Kuviopaneloinnista katseenvangitsija

Kuviopaneloinnissa paneelin suuntaa vaihdetaan välillä. Tällä tavalla saadaan luotua mielenkiintoisia yksityiskohtia sisustukseen ja tehosteseinästä todellinen katseenvangitsija. Samalla tavalla luodun paneloinnin voi toteuttaa pariin eri kohtaan kodissa. Tehosteseinän panelointi toimii esimerkiksi hyvin myös saarekkeen syvennyksessä. 

Olohuoneen tv:n takana on tehosteseinä Vilja sisustuspaneelista

Olohuoneen tv:n taakse on tehty tehosteseinä Vilja sisustuspaneelista. Paneelin suuntaa on välillä vaihdettu. (Visualisointikuva)

Keittiön saarekkeessa on vilja sisustuspaneeli sisustusparina olohuoneen tehosteseinälle.

Keittiön saarekkeesta löytyy myös Vilja sisustuspaneelia sisustusparina olohuoneen tehosteseinälle.(Visualisointikuva)

 

Paneeliin koon ja mallin valinta

Paneelin leveys ja profiilin muoto vaikuttavat myös paljon saavutettavaan lopputulokseen ja tilan tunnelmaan. Leveällä paneelilla saadaan yleensä levollisempi tunnelma kuin kapealla. Teräväreunainen profiili paneelissa tuo särmää sisustukseen, kun taas pyöreäreunaisella saavutetaan pehmeämpi tunnelma. Teräväreunaisia paneeleita ovat STS– ja STV-paneelit. Pyöreäreunaisia puolestaan STP-paneeli sekä luonnollisesti sormipaneeli. 

Sisäkaton panelointi

Aidot puupaneelit ovat oikea valinta talon sisäkattoon, kun kotiin halutaan arvokkuutta ja näyttävyyttä. Lisäksi aito puu akustoi paremmin kuin MDF-paneeli. Kattopaneelit asennetaan yleensä ikkunoista tulevan valon suuntaisesti. Matalassa tilassa kattopaneelien kannattaa olla vaalean sävyisiä, mutta korkeassa tilassa voi toimia myös tummempi paneeli tai rimakatto.


Sisustuspaneeleita, -rimoja sekä viimeistelylistojamme myyvät jälleenmyyjämme kautta maan. Lähimmän E.T. Listojen jälleenmyyjän löydät täältä.