Lattia kuin luonto – suomalainen mäntylattia on ajaton, ekologinen ja kestävä valinta

Puu on ollut suomalaisen lattian ehdoton kuningas jo vuosisatoja. Se on ollut paras valinta lattiaksi, jonka pitää samalla olla käytännöllinen, huoleton, pitkäikäinen ja yksilöllisen kaunis. Suomalaisesta valikoidusta männystä valmistetussa lattiassa yhdistyy lämpö, luonnollisuus, elävyys ja ajattomuus. Mäntylattia sopii kauniisti suomalaisiin koteihin ja moneen sisustustyyliin. Lue tästä artikkelista enemmän mäntylattian lukuisista hyvistä ominaisuuksista, hyvinvointia edistävästä vaikutuksesta, käsittelystä ja hoidosta. Tutustu myös sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia Kalliomäen mökkiin, jonka sisustuksessa mänty näyttelee suurta osaa.

Mäntylattia kestää sukupolvelta toiselle

Mäntylattia on erinomainen valinta kotiin, jossa lattialta toivotaan tyylikkyyden lisäksi pitkäikäisyyttä ja kestävyyttä. Oikein hoidettuna mäntylattia kestää helposti vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja. Mäntylattian asentaminen on yksinkertaista ja se on moneen kertaan uudelleen käsiteltävissä. Ajan saatossa mahdollisesti syntyneet kolhut ja naarmut voidaan hioa pois useita kertoja. Erilaisilla pintakäsittelyillä mäntylattia sopii moniin eri sisustustyyleihin ja on helposti muutettavissa uuteen sisustukseen sopivaksi. Näin se kestää hyvin aikaa sukupolvelta toiselle.

Mäntylattia modernissa olohuoneessa

Luonnonvärisen mäntylattian elävyys, sopuisasti tanssivat puun syyt, lämmin puun sävy ja luonnolliset oksat tekevät siitä ajattoman kauniin. (Visualisointikuva)

Kelo mäntylattia olohuoneessa E.T. LIstat

Ikimetsien kelottunut puu ja sen kauniisti harmaantunut sävy näkyvät tässä E.T. Listojen harjatussa Kelo-tuoteperheen mäntylattiassa. (Visualisointikuva)

Mänty näkyy, tuntuu ja tuoksuu sisustussuunnittelijan rakkaimmassa projektissa

Sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia Kalliomäki aloitti pitkään haaveissa olleen oman mökkiprojektinsa kesällä 2022 rakkaisiin lapsuusajan maisemiin Kajaaniin Oulujärven rannalle. Samassa pihapiirissä on Piian vanhempien 70-luvulla rakentama mökki. Uusi Kontion Glass House -malliston mökki tulee olemaan Piian ja hänen veljensä perheen käytössä. Lisäneliöt tulevat tarpeeseen, kun perheiden lapset ovat kasvaneet. 

Moderniin, kahdelta pitkältä sivulta kokonaan lasipinnan täyttämään, huvilaan Piia halusi sisälle vastapainoksi pehmeän mökkimäisen tunnelman. Hän kannattaa sisustuksessa aikaa kestäviä luonnonmateriaaleja ja puisissa pinnoissa saakin näkyä puun oma luonne oksia myöten. Mänty näyttelee mökin sisustuksessa suurta osaa – Lattia on mäntylankkua E.T. Listojen valikoimasta. Lattia ja paneelit on käsitelty kahteen kertaan samalla Teknoksen läpikuultavalla puunsuojalla ja Kontio Living sävyllä, joka säilyttää pinnoissa tuoreen männyn värin. 

Piian rakkain projekti valmistuu tänä kesänä. Toivotamme koko perheelle leppoisia ja rentouttavia hetkiä mökillä.

Sisustussuunnittelija Piia Kalliomäen mökillä on E.T. listojen mäntylattia

Sisustussuunnittelija Piia Kalliomäen mökillä on E.T. listojen mäntylattia

Kuvat (myös artikkelin pääkuva) © Piia Kalliomäki, Studio Kalliomäki

 

10 hyvää syytä valita mäntylattia

 1. Ekologinen valinta
 2. Kestävä ja pitkäikäinen
 3. Aistiystävällinen
 4. Parantaa sisäilman laatua
 5. Helppo käsittely ja hoito
 6. Lämmin jalalle
 7. Vaimentaa ääniä
 8. Tuo luonnon tunnelmaa sisätiloihin
 9. Soveltuu monenlaisiin sisustuksiin
 10. Aidot materiaalit nostavat kiinteistön markkina-arvoa
Luonnon värinen mäntylattia modernissa skandinaavisessa keittiössä ja ruskea sormipaneeli aamiaiskaapissa

Luonnonvärinen mäntylattia sopii mainiosti skandinaaviseen sisustukseen. Kuvassa E.T. Listojen puuvalmis mänty lattialauta. Saarekkeen alaosassa ja aamiaskaapissa lisäksi ruskea sormipaneeli. (Visualisointikuva)

Luonnon harmonia jalkojesi alla – mäntylattia auttaa voimaan hyvin

Kun tavoitteena on luoda rauhoittava, stressiä laskeva ja harmoninen kotiympäristö, aito mäntylattia on erinomainen valinta. Mänty on luonnonmateriaali, jolla on monia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiimme ja kodin tunnelmaan. Mäntylattian eläväinen pinta ja luonnonläheinen värimaailma tekevät tilasta kutsuvan ja kodikkaan. Puulattia tuntuu jalan alla lämpimältä sekä miellyttävältä ja myös tuoksuu hyvältä.

Mäntylattia on lisäksi hyvä valinta akustiikan kannalta. Puu vaimentaa pehmeänä ja pinnaltaan monimuotoisena materiaalina ääniä tehokkaasti, mikä tekee tilasta miellyttävän ja rauhallisen. Kun askeleet eivät kopise ja tilan äänet eivät kaiu häiritsevästi, stressaavia ärsykkeitä on vähemmän ja hyvinvointi lisääntyy.

Aito puulattia tasaa myös sisäilman kosteutta ja parantaa ilmanlaatua. Mäntylattia onkin erityisen hyvä valinta allergiaa tai astmaa sairastavan kotiin. Puulattia ei myöskään sisällä terveydelle haitallisia aineita eikä siitä vapaudu huoneilmaan mitään epäterveellistä.  Lisää aitojen puumateriaalien hyvinvointia edistävistä vaikutuksista sisustuksessa voit lukea aiemmasta artikkelistamme.

Kelo mäntylattia ja vaalea sormipaneeli saarekkeessa sekä aamiaskaapissa modernissa skandinaavisessa keittiössä

Harjattu Kelo mäntylattia tuo lämpöä skandinaaviseen moderniin sisustukseen. Tässä keittiössä se sointuu kauniisti yhteen keittiön kaappien sävyn kanssa. Saarekkeen alaosassa ja aamiaiskaapissa luonnonvärinen mänty sormipaneeli. (Visualisointikuva)

Mäntylattian monipuoliset käsittelyvaihtoehdot – valitse oma suosikkisi

Mänty on käyttäjäystävällinen materiaali, jonka yleisilmeeseen ja ominaisuuksiin voit vaikuttaa valitsemalla sinulle sopivan pintakäsittelymenetelmän. Puulle on ominaista, että sen väri muuttuu ajan saatossa auringon uv-säteilyn vaikutuksesta. Luonnonvärisen mäntylattian sävy voi kellastua ajan kuluessa, mutta halutessaan sitä voi ehkäistä ja hidastaa erilaisilla käsittelyillä. 

E.T. Listojen valikoimasta löydät päätypontattua puuvalmista mäntylattiaa 140 mm ja 95 mm leveänä. Lisäksi 140 mm leveää lattialautaa on valikoimassamme myös valmiiksi käsiteltynä: luonnonvärisenä lakattuna ja Kelo-sävynä harjattuna. Katso koko mäntylattia-valikoima verkkosivuiltamme. Lattialautojamme voit tiedustella jälleenmyyjiltämme kautta maan. Lähimmän E.T. Listojen jälleenmyyjän löydät täältä.

 

 1. Suopakuuraus

  Suopakuuraus ei ole varsinainen lattian käsittelytapa vaan ennemmin hoitokeino, joka puhdistaa lattian ja samalla vähitellen useamman kerran tehtynä luo lattialle likaa hylkivän suojan. Mahdollisimman aidon puulattian tuntua kaipaavaan kannattaa tutustua tähän vaihtoehtoon, koska suopakuurattu mäntylattia tuntuu ja näyttää puhtaalta puulta.

 2. Lipeäkäsittely

  Lipeäkäsittelyllä saadaan luonnollisen vaalea tai valkaistu puupinta. Lipeöinti on lattian esikäsittely eikä itsessään suojaa puuta. Sen jälkeen lattia vielä jatkokäsitellään esimerkiksi öljyämällä.

 3. Luonnonöljy

  Luonnonöljyt ovat täydellisiä niille, jotka haluavat korostaa männyn luonnollista kauneutta ja säilyttää sen pehmeän ja puumaisen tuntuman. Öljyt suojaavat puuta imeytymällä sen pintaan ja ylläpitämällä sen kimmoisuutta. Luonnonöljyjä on saatavilla läpinäkyvänä tai eri sävytettyinä, joten voit valita juuri haluamasi sävyn. Luonnonöljyn etuihin kuuluu helppo huolto – pienet naarmut ja kolhut voidaan korjata paikallisesti lisäämällä öljyä tarvittaviin kohtiin.

 4. Vahaus

  Vahan avulla voit suojata mäntylattian pintaa ja samalla luoda miellyttävän tuntuisen pinnan. Vahatut lattiat ovat yleensä himmeämpiä ja luonnollisemman tuntuisia kuin lakatut lattiat. Vahauksessa voidaan käyttää joko väritöntä tai sävytettyä vahaa. Huomioi kuitenkin, että vahatut lattiat vaativat enemmän huoltoa kuin esimerkiksi lakatut lattiat – vahaus tulee uusia ajan kuluessa kuluneilla alueilla.

 5. Lakkaus

  Lakka on erinomainen valinta, jos haluat luoda hyvin kulutusta kestävän lattiapinnan. Lakatut mäntylattiat sopivat erityisesti tiloihin, joissa on paljon liikennettä, kuten eteisiin ja keittiöihin, tai paikkoihin, joissa lattiaan kohdistuu rasitusta, kuten lemmikkien ja lasten leikkialueille. Lakkaus on saatavilla myös eri kiiltoasteilla, joten voit valita halutessasi joko kiiltävän, puolikiiltävän tai himmeän lopputuloksen.

 6. Petsaus

  Petsauksella voidaan muuttaa mäntylattian väriä läpikuultavalla käsittelyllä ja luoda erilaisia tunnelmia. Petsauksen etuna on suuri sävyvalikoima, joten voit valita sopivan sävyn sisustukseesi. Petsattu lattia vaatii kuitenkin suojakäsittelyn, kuten öljyämisen tai lakkauksen, jotta puu pysyy suojattuna.

Harjattu kelo mäntylattia olohouneessa

E.T. Listojen harjattu Kelo mäntylattia ei tarvitse käsittelyä. Seinissä ja katossa valkolakattu STP-mäntypaneeli. Kuvassa myös sohvapöydän jalkaa tuunattu puuvalmiilla sormipaneelilla. (Visualisointikuva)

Mäntylattian pesu – oikealla hoidolla pitkäikäinen lattia

Pintakäsittely vaikuttaa mäntylattian likaantumiseen ja puhdistamiseen. Öljytty tai vahattu lattia on erittäin helppo pitää puhtaana, samoin lakattu mäntylattia. Suopakuurattu lattia kerää näistä kenties helpoiten likaa. On tärkeää pestä lattia käsittelyyn nähden oikeanlaisilla aineilla.

Mäntylattian puhdistus kannattaa aloittaa imuroimalla pöly, hiekka ja muu irtolika pois. Sen jälkeen valitaan puhdistus- tai hoitoaine käsittelyn mukaan. Kannattaa välttää happamia pesuaineita. Lattia pyyhitään tai pestään pienellä vesimäärällä eli mahdollisimman kuivaksi kierretyllä pyyhkeellä tai mopilla ja varmistetaan, ettei vesi jää missään vaiheessa seisomaan lattialle. 

Luonnonvärinen mäntylattia japandi-tyylisessä olohuoneessa

Mäntylattia sopii myös japandi-tyyliseen sisustukseen. Kuvan olohuoneessa luonnonvärinen mäntylattia. Seinällällä olevassa yksityiskohdassa upotettuna ruskea sormipaneeli, joka löytyy myös sohvapöydän jalasta.

Ympäristöystävällinen mäntylattia – huolehdi luonnosta ja tulevista sukupolvista

Suomalainen mänty on uusiutuva luonnonvara. Kasvaessaan se toimii hiilinieluna sitoen ilmakehän hiilidioksidia ja vapauttaessaan samalla happea. Toisin kuin monet muut lattiamateriaalit, kuten muovi tai laminaatti, mänty on luonnostaan uusiutuva materiaali, joka kestää pitkään ja voidaan tarvittaessa kierrättää tai käyttää uudelleen. Kestävän metsänhoidon ansiosta mäntyä voidaan hyödyntää kestävästi ilman, että se kuormittaa ympäristöä.

Koska mänty on kotimainen puulaji, sen kuljetukseen liittyvät päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin monien ulkomailla tuotettujen materiaalien. Paikallisten materiaalien käyttäminen on yksi konkreettinen keino vähentää globaaleja kuljetuspäästöjä ja pienentää rakentamisen ympäristöjalanjälkeä.

Mänty on erittäin kestävä materiaali, joka voi kestää vuosikymmeniä, jopa sukupolvia, asianmukaisesti hoidettuna. Pitkäikäisen lattiamateriaalin valitseminen vähentää tarvetta korvata lattia usein, mikä vähentää materiaalien ja energian kulutusta pitkällä aikavälillä. Päätypontatun mäntylattian asentamisesta syntyy hyvin vähän hukkaa, joka myös säästää materiaalia ja energiaa.

Luonnonmukainen lattiamateriaali on paitsi ympäristöystävällinen, myös turvallinen ja terveellinen valinta kodin asukkaille. Kaiken kaikkiaan männyn valinta lattiamateriaaliksi edistää hyvinvointia sekä kestävää, ympäristöystävällistä elämäntapaa.  Sen luonnollinen kauneus, miellyttävä tunne jalan alla, rauhoittava tuoksu ja hyvät akustiset ominaisuudet tekevät siitä ylivoimaisen lattiamateriaalin,  kun haluat luoda tasapainoisen ympäristön itsellesi ja läheisillesi. Se on valinta, joka kestää aikaa ja huolehtii samalla luonnosta ja tulevista sukupolvista.


Mäntylattioistamme ja niiden käsittelystä sekä hoidosta voit tiedustella jälleenmyyjiltämme kautta maan. Lähimmän E.T. Listojen jälleenmyyjän löydät täältä.