Mökin ja pihasaunan sisustuksessa näkyvät nyt entistä enemmän luonnolliset puupinnat

Mökkikansan erilaisilla mökeillä ja ulkosaunoissa suositaan sisustuksessa yhä enemmän aitoa puuta ja muita luonnonmateriaaleja. Mökille tullaan rentoutumaan ja rauhoittumaan, mutta myös tekemään etätöitä. Suomalaisten mökillä viettämä aika on ollut viime vuosina vahvassa kasvussa. Koronapandemian aikana monet siirtyivät tekemään etätöitä kakkoskodista käsin ja tämä trendi näyttää jatkuvan. Mökki on toinen koti lähellä luontoa ja luontoyhteys halutaan säilyttää myös sisätiloissa käyttämällä aitoja materiaaleja niin tekstiileissä, kalusteissa kuin sisäpinnoissakin. Aidot puupaneelit ja mäntylattia sopivat loistavasti kakkoskotiin  riippumatta siitä, onko kyseessä hulppea uudenkarhea huvila, sympaattinen usean sukupolven ajan palvellut pieni sukumökki vai rakkaudella remontoitu mummonmökki.

Myös pihasaunat ovat olennainen osa mökkikulttuuria ja niiden sisustamiseen panostetaan. Omakotitalon pihalla oleva ulkosauna voi myös olla kesämökin korvike ja tarjota samanlaista lomatunnelmaa kuin mökkeilykin. Saunassa ja niiden yhteydessä olevien pukuhuoneiden sisustuksessa näkyvät aidot puupinnat, jotka usein jätetään vielä luonnollisen sävyiseksi.

Moderniin kakkoskotiin sopii loistavasti rimakatto E.T. Listojen sisustusrimasta

Moderniin kakkoskotiin sopii loistavasti rimakatto E.T. Listojen sisustusrimasta.

Luonto tulvii sisälle

2020-luvulla arvostus luonnollisia puupintoja ja muita luonnonmateriaaleja kohtaan teki taas paluun. Hirsimökeillä hirret halutaan nyt esiin ja lattiaan valitaan puulankkua. Mökkien ja pihasaunojen sekä niiden yhteydessä olevien oleskelutilojen ja pukuhuoneiden ikkunoiden koot ovat viime vuosina kasvaneet. Puupinnat eivät enää siten tummenna sisätiloja, kun sisälle pääsee enemmän luonnonvaloa. Raja sisä- ja ulkotilojen välillä hämärtyy ja sisustuksen tunnelmakin halutaan pitää näiden tilojen välillä yhtenäisenä. Sisätilojen sisustukseen pyritään tuomaan ympäröivän luonnon elementtejä materiaali-  ja värivalinnoilla.

Etenkin talviaikaan kylminä pidettäville mökeille ja pihasaunoille täyspuiset paneelit ja listat ovat pitkäikäisin valinta. Ne kestävät vaihtelevia sääoloja ja kosteutta. Puupaneeleissa ja lattialankuissa tapahtuu kuitenkin luonnollista puun elämistä erilaisissa olosuhteissa. Tämä tulee ottaa huomioon asentaessa ja jättää valmistajan ohjeiden mukaiset liikuntasaumat. E.T. Listojen puupaneeleiden ja lattialautojen asennusohjeet löydät täältä.

Mäntylattia mökillä

Mökin isot ikkunat tuovat paljon luonnonvaloa sisälle ja runsas mäntypintojen käyttö ei tee tilasta synkkää. Kuvassa E.T. Listojojen puuvalmis mäntylattia käsiteltynä. Kuva: Studio Kalliomäki

Mänty teki paluun mökin sisustukseen

Puulla sisustaminen on ollut jo monta vuotta pinnalla. Mutta nyt myös puun syiden ja oksien annetaan näkyä ja puupinnat valtaavat yhä suurempaa osaa sisustuksesta. Kokoajan näkee enemmän ja enemmän mökkejä, jotka on sisustettu lattiasta kattoon männyllä. Nämä tilat ovat harmonisia ja ajattomia, kun mäntypintoihin on yhdistetty sisustuksessa pelkistettyjä kalusteita ja lempeitä, luonnosta tuttuja sävyjä. Näin sisustuksen muut elementit eivät ota pääroolia ja antavat puun tulla kauniisti esille.

Mäntylattia ja sormipaneeli hirsimökin sisustuksessa

Modernin hirsimökin tunnelmaan sopii loistavasti luonnonvärinen mäntylattia ja katto niin ikään luonnovärisestä sormipaneelista. Tässä katon sormipaneeli on myös jatkettu vesiputousmaisesti yhdelle tehosteseinälle (visualisointikuva).

1980 ja 90-luvuilla lapsuuskesiään mökeillä viettäneille mäntypinnat voivat tuntua nostalgisilta. 70-luvulta alkanut mäntyvillitys suomalaisessa sisustuksessa näkyi silloin vahvasti mökkien sisäpinnoilla ja raskaissa kalusteissa kuten isossa pirtin pöydässä ja jykevissä sängyissä sekä lipastoissa. 2000-luvulle tultaessa sisustustrendit vaihtuivat ja mäntypaneeleita alettiin maalata piiloon tai purkaa pois. Paneloidut sisäkatot ja lankkulattiat peitettiin valkoisella maalilla tai vahalla. Ajan saatossa lämpimän ruskeaksi tai kellertäväksi patinoituneet mäntypinnat olivat monelle kauhistus. Nyt kellastumista ei tarvitse enää pelätä samalla tavalla kuin ennen. Käsittelyaineet ovat kehittyneet valtavasti ja niillä voi halutessaan ehkäistä ja hidastaa mäntypintojen kellastumista. Lisää mäntylattioiden monipuolisista käsittelyvaihtoehdoista voit lukea aikaisemmista blogiartikkelistamme.

Mökin sisäseinät ja remontointi

Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta aidot puupinnat ovat ajattomia ja aikaa kestäviä. Siksi niiden peittämistä maalaamalla tai  kokonaan pois purkamista ei kannata tehdä hätiköiden. Vanhan mäntylattian ja hirsiseinän voi hioa ja käsitellä uudestaan. Sisustusta voi tuoda tähän päivään uusilla kalusteilla ja trendikkäillä tekstiileillä. Hirsiseinän kanssa toimii yhdessä myös todella hyvin trendikäs sormipaneeli tai Viljapaneeli sekä sisustusrima. Niistä voi tehdä tehosteseinän tai sisäkaton.

Rimakatto mäntyrimasta ja hirsiseinä ulkosaunan pukuhuoneessa

Rimakatto sopii loistavasti hirsiseinän kanssa. Tämän saunan pukuhuoneessa on E.T. Listojen puuvalmis mäntyrima sävytettynä.

Vanhojen kalusteiden tuunaus – sormipaneelilla trendikästä ilmettä

Aina vanhan mökin sisustuksen piristykseksi ei tarvita uusia kalusteita. Mökiltä löytyneisiin 60-80 -lukujen kalusteisiin tai kirpputorilta bongattuihin mäntyhuonekaluihin kannattaa suhtautua kuin aarteisiin ja tuunata ne oman maun mukaan. Tunnollinen entisöijä tekee pohjatyöt kuten hiomisen huolella, mutta joskus voi myös oikoa ja tuunata esimerkiksi lipaston tai sohvapöydän vaikkapa sormipaneelilla.

Ulkosaunan ja pukuhuoneen sisustus

Kotimainen mänty ja kuusi ovat loistavia valintoja piha- ja mökkisaunan sekä niiden yhteydessä olevien puku- ja oleskelutilojen pintamateriaaliksi – niin seinään kuin kattoonkin. Perinteisiä  STP- ja STS-paneeleita sekä modernimpia sormi- ja Viljapaneeleita eri sävyisenä yhdistelemällä saadaan luotua hyvin monenlaisia ja tunnelmaltaan erilaisia tiloja. E.T. Listojen valikoimasta löytyy valmiiksi kosteuden kestäviä sävytettyjä kuusi- ja mäntypaneeleita.

Sävytettyjen paneeleiden kanssa käytetään paljon myös luonnollisen sävyisiä paneeleita ja suosiossa ovat myös kokonaan puun sävyiset pukutilat. Kun puuvalmiita tuotteita käytetään kosteissa tiloissa, tulee huolehtia niiden asianmukaisesta käsittelystä. Valikoimastamme löydät puuvalmiita sormi- ja Viljapaneeleita sekä perinteisiä mänty- ja kuusipaneeleita.

Lauteet ovat myös olennainen osa saunan sisustusta. Kuusi on kestävä, miellyttävä ja perinteinen laudemateriaali. E.T. Listojen saunasuojatut laudelaudat ovat laatuluokitukseltaan US/TK eli parasta laatuluokkaa ja valmistettu terveoksaisesta kuusesta.

Hiilen musta paneeli ulkosaunan seinässä

Sopivaa kontrastia ulkosaunan sisustukseen tuovat vaaleat lauteet ja E.T. Listojen saunasuojattu STS-kuusipaneeli Hiilen sävyisenä

Sormipaneeli ulkosaunan seinässä ja katossa

Luonnonvärinen sormipaneeli pihasaunan katossa ja seinissä luo rahoittavan ja seesteisen tunnelman

 

 

Mummonmökki kakkoskotina – helmipaneelilla ja koristeellisilla listoilla maalaistunnelmaa

Maalaismaisemassa sijaitseva mummonmökki on täydellinen paikka päästää irti arjen kiireistä ja nauttia rauhallisista kesäpäivistä. Monet valitsevat modernin mökin sijasta kakkoskodikseen sisämaassa sijaitsevan romanttisen vanhan talon ja remontoivat sen mieleisekseen. Helmipaneeli ja koristeelliset sisustuslistat korostavat mummonmökin arkkitehtuuria ja tuovat sisustukseen ripauksen maalaisromantiikkaa. Korkeat koristeelliset jalka- ja kattolistat sopivat hyvin yhteen myös hirsiseinän kanssa ja luovat huoliteltua vanhan ajan tunnelmaa.

Mummonmökin sisustus: helmipaneeli pystyyn ja kelo mäntylattia

Helmipaneeli perinteikkäästi pystyyn paneloituna henkii mummonmökin tunnelmaa. Harjattu kelo mäntylattia sopii mahtavasti yhteen hirsiseinän kanssa. Katossa myös täyspuinen valkoine mäntypaneeli (visualisointikuva).