Puupinnat olivat esillä vahvasti Loviisan asuntomessuilla ja näkyvät myös vuoden 2024 sisustustrendeissä

Kesän 2023 asuntomessualueen merellisyys näkyi monen kohteen sisustuksessa. Kotien isoista ikkunoista avautuva maisema toimi pintamateriaalien ja väripaletin inspiraation lähteenä. Puupinnat ja erityisesti rimaelementit näkyivät messukohteissa isosti. Kylpytiloihin oli erityisesti panostettu ja niistä huokui arjen luksuksen  tavoittelu. 

Kaikenkaikkiaan seesteisten ja stressiä laskevien tilojen arvostus näkyi messuilla selvästi. Kohteissa saattoi myös huomata aavistuksen tulevan vuoden sisustustuulista. Ne näkyivät  joidenkin kohteiden rohkeina pintamateriaalivalintoina. Siellä täällä oli myös iloisia väriläiskiä tai leikillisiä muotoja irtokalusteissa tai sisustusesineissä. Hyvinvointia halutaan vuonna 2024 entisestään edistää kodin sisustusratkaisuilla ja sitä tullaan hakemaan ilon, leikillisyyden, karsimisen, kirkkaiden värien sekä glamourin kautta. Puupintojen moniaistillisuus ja kyky auttaa tietoiseen tässä hetkessä olemiseen tekevät niistä arvokkaita materiaalivalintoja myös tulevina vuosina.

Kuningattarenranta Loviisanlahden itäisellä rannalla oli poikkeuksellisen hieno messualue. Useamman talon tonttiin kuuluu oma ranta ja monet talot nousevat kallioisella rantakaistaleella reilusti merenpintaa korkeammalle. Niinpä niiden isoista ikkunoista avautuu henkeäsalpaavan kaunis maisema merelle. Nämä näyttävät maisemataulut toivat ympäröivän luonnon hienosti myös sisälle. 

Merellisyys ja luonnonläheisyys näkyivät myös monen kohteen sisustuksessa. Luonnollinen ja ajaton tunnelma oli tuotu osaksi sisätiloja runsaalla laadukkaiden luonnonmateriaalien käytöllä ja luonnon inspiroimalla väripaletilla. Lisäksi ideoita oli haettu vastarannalla näkyvästä metsästä sekä vanhasta kaupungista, veneilystä, venevajoista ja saaristolaistaloista. Tämä näkyi esimerkiksi joissakin kohteissa tummina, jopa tervatun näköisinä puupintoina.

Tumman pähkinän sävyiseksi sävytetty puuvalmis E.T. Listojen mäntyrima ja luonnonvärinen mäntylattia keittiössä

Puurimaa oli käytetty hyvin paljon monissa asuntomessujen kohteissa. Tässä kuvassa E.T. Listojen mäntylattia ja  puuvalmis mänty sisustusrima käsiteltynä tumman pähkinän ruskeaksi seinissä, katossa ja saarekkeessa. (Visualisointikuva)

Mäntypaneeli ja mäntylattia keittiössä

Puun luonnollinen pinta saa nyt näkyä! Tässä visualisointikuvassa E.T. Listojen puuvalmis STS mäntypaneeli ja mäntylattia.

Puurima rytmittää ja yhdistää tiloja

Erilaiset puumateriaalit näyttelivät pääosaa messutaloissa. Eri puunsävyjä oli hienosti yhdistelty toimivaksi kokonaisuudeksi. Toisaalta oli myös käytetty samaa puulajia samalla tavalla käsiteltynä hyvin runsaasti talon eri pinnoissa. Kohteita kiertäessä näki selvästi myös valalla olevan suuntauksen siitä, että puun syyt ja oksakohdat saavat peittelemättä näkyä. Puuta näkyi myös epätavallisemmissa tiloissa kuten wc:ssä. 

Puurima erilaisina elementteinä oli vahvasti esillä monissa kohteissa niin katossa kuin seinissä, sauna- ja kylpytiloissa, oleskelutiloissa, keittiöissä ja eteisissä. Rimat toistuivat myös eri sävyisinä eri tiloissa. Muutamassa kohteessa näkyi valkoinen paneelikatto. 

E.T. Listojen mänty sisustusrima makuuhuoneen sängynpäätynä

Tässä Tampereella sijaitsevassa omakotitalossa on käytetty E.T. Listojen sisustusrimaa runsaasti eri tiloissa niin katossa kuin seinissäkin. Makuuhuoneen sängynpäädystä on saatu mielenkiintoinen ja näyttävä pystyrimoituksella.

E.T. Listojen rimapaneeli katossa

Tässä kohteessa katossa E.T. Listojen puuvalmis mänty rimapaneeli. (Visualisointikuva)

Ylelliset sauna- ja kylpytilat sisustetaan yhä puulla

Omarantaisuus näkyi kohteissa myös erityisenä panostuksena saunatiloihin. Monissa kylpytiloissa ja saunoissa oli hienosti hyödynnetty merimaisemaa. Saunoissa oli isoja ikkunoita ja kylpyhuoneissa vapaasti seisovia kylpyammeita oli sijoitettu suurien ikkunoiden eteen. Omalla rannalla kodin yhteydessä sijaitseva saunamökki on täydellinen korvike kesämökille. Kylpyamme ja ylellinen kylpyhuone tuo puolestaan glamouria arkeen.

Saunan sisustus: vaaleat kuusilauteet ja tervan sävyiset paneelit

Merellistä ja luonnollista tunnelmaa voi tuoda saunanaan myös tervatuilla pinnoilla. Kuvassa E.T. Listojen kuusilaude kirkkaalla saunasuojalla jälkikäsiteltynä sekä kostean tilan STP-paneeli tervan sävyisenä. (Visualisointikuva)

Saunan sisustus: rimapaneeli, vaaleat paneelit ja kelo lauteet

Yhdistelemällä erilaisia paneeleita pystyyn ja vaakaan saadaan kolmiulotteisuutta ja elävyyttä pieneenkin saunaan. Visualisointikuvassa E.T. Listojen kelolaude ja saunasuojattu vanilija kuusipaneeli vaakaan katossa ja seinässä. Toisella seinällä pystypanelointina samaan vaaleaan sävyyn kosteaan tilaan sopivalla aineella käsitelty puuvalmis mänty STP-paneeli valeuralla.

Saunaosastojen sisustuksessa nähtiin luonnollisesti paljon puuta ja myös niissä oli käytetty rimapaneelia. Yhdistämällä sitä leveiden laudepuiden kanssa, oli saatu luotua eloisia tiloja. Erilevyisiä saunapaneeleita seinässä yhdistelemällä oli puolestaan saatu pienempiin saunoihin kolmiulotteisuutta. Sävytykseltään saunat olivat tämän vuoden messuilla ennemmin vaaleita kuin tummia. Mustiakin paneeleita oli kuitenkin esillä.

Japandi-henkinen kylpytilojen sisustaminen ja niihin satsaaminen näkyi siis vielä tänäkin vuonna messuilla. Luonnonmateriaaleja oli suosittu ja tilat olivat rauhoittavia sekä seesteisiä

Puurima kylpyhuoneessa

Rauhoittavan merimaiseman katsominen kylpiessä tekee hemmotteluhetkestä täydellisen. Kuvassa E.T. Listojen sisustusrima jälkikäsiteltynä kosteaan tilaan sopivalla käsittelyaineella tammen sävyiseksi. (Visualisointikuva)

Rimapaneeli eli STP-paneeli valeuralla kylpyhuoneessa

Asuntomessuilla rimaelementtejä näkyi paljon myös kylpytiloissa. Kuvassa E.T.Listojen puuvalmis mänty rimapaneeli eli STP-paneeli valeuralla, jälkikäsiteltynä kosteaan tilaan sopivalla kirkkaalla vahalla. Ripaus glamouria on saatu tähän kylpyhuoneeseen kultaisilla elementeillä ja marmorilla. (Visualisointikuva)

Etätyöskentely ja ekologisuus huomioidaan yhä paremmin talon pohjaratkaisuissa

Ulkorakennuksissa sijaitsi monessa kohteessa työskentelypiste, joka muuntuu kätevästi myös kuntoiluhuoneeksi tai vierasmajaksi. Etätyöskentely oli huomioitu kaikissa kohteissa. Jos työtilalle ei ollut omaa erillistä rakennusta, oli sille varattu oma huone tai nurkkaus. Etätyöpisteen sisustukseen oli myös panostettu ja parhaimmillaan niistäkin avautui rauhoittava, keskittymistä edistävä merimaisema. 

Monissa kohteissa oli huomioitu ekologinen rakentaminen teknisten ratkaisujen ja materiaalivalintojen lisäksi talon pohjaratkaisussa. Hukkatilat oli minimoitu ja tilat suunniteltu niin, että ne muuntuvat ilman remontointia vuosien varrella muuttuvien asumisen tarpeiden mukaan.

Puulla sisustaminen vuonna 2024 – luonnonmateriaaleja sekä sävyjä piristetään leikillisyydellä ja rohkeilla värikkäillä yksityiskohdilla

Vuoden 2024 sisustustrendeissä näkyy yhä aistiystävällisyys, hyvinvointia edistävien tilojen tavoittelu sekä luonnonmateriaalien kunnioittaminen. Hyvinvoinnin tavoittelemisessa painotetaan läsnäolon voimaa sekä iloa, joihin pyritään karsimalla epäolennaista sekä korostamalla itselle merkityksellisiä sisustuselementtejä. Nouseva ajatus on myös se, että vaihtelevien sisustustrendien ei kannata antaa ohjailla omia valintoja liikaa. Koti tulisi sisustaa asioilla, joita rakastaa ja jotka kuvaavat sisustajan persoonaa. Samoin värien käytössä kannattaa kuunnella itseään ja sitä, mitä tunteita ne itsessä herättävät. Esimerkiksi perinteisesti ilon tunnetta kuvastavaksi väriksi mielletty kirkkaan keltainen tuskin herättää iloa huoneen seinämaalina asukkaassa, joka ei pidä keltaisesta. 

E.T. Listojen viljapaneelilla voi tehdä mielenkiintoisia kuviointeja seinälle

E.T. Listojen Vilja -paneelilla voit luoda mielenkiintoisia geometrisia kuvioita seinälle. Visualisointikuvassa Vilja -paneelin välilista on maalattu siniseksi. Lattiassa E.T. Listojen mäntylattia.

Sisustuslistoilla tehty kasettijako seinällä

Sisustuslistoilla tehty kasettijako on hienostunut kuviointi, joka sopii moneen tyyliin. Tällä seinällä neliöt on tehty puuvalmiista 12*42 koristelistasta. Välilistana on 16×120 koristelista. Listat on maalattu seinän kanssa samaan sävyyn. Lattiassa E.T. Listojen mäntylattia.

Iloa tavoitellaan leikillisyyden, rohkeiden geometristen kuvioiden ja kirkkaiden värien kautta. Rohkeilla ja kirkkailla väreillä on yleensä positiivinen vaikutus mielialaan. Jotta kodissaan päätyy tämmöisiä käyttämään, voi joutua myös itse olemaan hieman normaalia rohkeampi valinnoissaan. 

Näitä rohkeita valintoja ja glamouria henkivä Art Deco -tyylisuuntaus tekee geometrisine muotoineen sekä puu-, metalli-, nahka- ja kivielementteineen paluun. Art Decosta tutut materiaalit ja elementit tuovat tilaan kodikkuutta, fantasiaa ja surrealismia.

Kirkkaiden värien ja kuvioiden käytössä onnistuu, kun käyttää niitä oikeassa suhteessa. Pohjasävyt lattiassa, seinissä ja katossa voi pitää pehmeinä ja luonnonläheisinä ja niissä kannattaakin käyttää luonnonmateriaalia kuten puuta. Tilaa voi piristää roiskeilla kirkkaita sävyjä ja kuvioita. Kontrastia voi hakea myös käyttämällä rinnakkain kovia ja pehmeitä materiaaleja kuten puuta ja kiveä tai marmoria. Näitä olikin asuntomessuilla jo pintemateriaalieissa yhdistelty taitavasti.

Asuntomessuillakin näkynyt etätyöteema korostuu entisestään vuoden 2024 sisustamisessa niin että kotona tai kodin yhteydessä sijaitseviin työskentelytiloihin panostetaan kunnolla. Myös työpisteestä halutaan tehdä rauhoittava, keskittymistä edistävä tila käyttämällä vihreän eri sävyjä, tuomalla tilaan viherkasveja ja luonnonmateriaaleja. Inspiroivaa ja idearikasta ilmapiiriä voi hakea piristävistä ja värikkäistä yksityiskohdista ja mielenkiintiosista muodoista tai esineistä.

Vuonna 2024 nähdään sisustuksessa vihreäitä seiniä etenkin työhuoneissa

Eri vihreän sävyt näkyvät myös vuoden 2024 sisustuksissa.

Sormipaneelilla tuunattu lipasto työhuoneessa

Viherkasvit ja vihreä seinä ja luonnon materiaalit luovat työhuoneeseen luonnonläheistä tunnelmaa helpottaen keskittymistä. Tässä työhuoneessa on myös E.T. Listojen sormipaneelilla tuunattu vanha tiikkilipasto.

Japandi-sisustustyylistä tuttu wabi-sabi ajattelu näkyy myös nousevassa Minimaluxe- sisustussuuntauksessa. Luonnonmateriaalien epätäydellisyys ja moniaistillisuus on kaunista. Niiden koskettaminen herättää tähän hetkeen ja edistää tietoisempaa tapaa olla. Minimaluxe peräänkuuluttaa ympäristön hälinän vähentämistä kotona vähentämällä tavaramäärää. Näin annetaan myös tilaa tärkeiden ja omien lempi elementtien ympärille, jotta ne erottuvat paremmin ja niistä on helpompi nauttia. Parhaiten onnistuessan Minimaluxe tekee kodista hienostuneen, mutta silti mukavan.