Vaikka kevät vähän viipyileekin, on kesä kohta täällä ja parhaillaan monet mökinomistajat silmäilevät kiinteistöjään lisääntyneen auringonvalon tuomalla energisyydellä. Aloittaisiko viimein urakan, joka on saattanut muhia ajatuksissa jo useamman vuoden? Monesti kyseessä on rakennukselle välttämätön rakenteen korjaus, kuten vesikaton remontti, joka on jäänyt odotuttamaan, mutta monella on mielessä myös sisätilojen päivitys. Mökin sisäpintojen remontointi onkin ihanteellinen tapa tuoda vanhaan lomapaikkaan uutta eloa ja varmistaa, että se palvelee käyttötarkoituksessaan vielä vuosikymmeniä.
Seinäpaneloinnit ja rimoitukset, uuden lattian asennus kuluneen tilalle ja remontoidun tilan huolellinen listoitus sekä eri pintojen pintakäsittelyt, voivat täysin muuttaa huoneilmeen ja tunnelman. Seinäpaneloinnilla ja erilaisilla puurimaelementeillä saadaan lisää lämpöä ja luonnetta, samalla kun uudet lattialaudat parantavat sekä estetiikkaa että käytännöllisyyttä. Viimeiseksi asennettavat listat eivät ainoastaan viimeistele ulkonäköä, vaan auttavat myös piilottamaan rakenteelliset rajapinnat ja mahdolliset virheet, mikä on olennainen osa onnistunutta remonttia. Ne myös suojaavat seinäpanelointia erilaisilta kolhuilta.
Monia mietityttää kuitenkin mökin yleinen värimaailma ja valintojen vaikutukset remontoitavaan tilaan – mennäkö luonnollisella puupinnalla ajan hengen mukaisesti vai olisiko tietyissä, varsinkin pienemmissä tiloissa, jokin toinen ratkaisu parempi? E.T.-listoilta löydät kattavasti monipuoliset vaihtoehdot erilaisiin ulkoasutyyleihin.
Luonnollinen puu – se perinteinen ja jälleen moderni ratkaisu
Kuten viime kesän blogi-artikkelissamme totesimme, on luonnollisen puun arvostus kokenut suomalaisten loma-asuntojen sisäpinnoissa 2020-luvulla eräänlaisen renesanssin ja mänty on tehnyt paluun mökkien sisustukseen. Elävä puupinta syineen ja oksineen saa näkyä ja luonnollisuus on trendinä päällimmäisenä myös tekstiileissä ja kalusteissa. Luontoyhteys halutaan säilyttää ja tuoda ulkoa sisälle, ja aidot puupinnat ovat suosiossa riippumatta loma-asunnon koosta tai iästä.
Täyspuisten materiaalien monet edut remontoijalle
Täyspuiset sisustuslistat ja -paneelit tarjoavat monia etuja rakentamisessa. Tässä tarkempi katsaus näihin etuihin:
- Esteettisyys: puu tuo tilaan lämpöä ja luonnonläheisyyttä, mikä luo kodikkaan ja viihtyisän ilmapiirin. Puun luonnolliset kuvioinnit ja sävyt tekevät jokaisesta paneelista ainutlaatuisen, mikä lisää tilan visuaalista mielenkiintoa.
- Kestävyys: puu on kestävä materiaali, joka voi hyvin hoidettuna säilyä vuosikymmeniä. Se kestää hyvin kulutusta ja pientä kolhiintumista. Etenkin talviaikaan kylminä pidettäville mökeille ja pihasaunoille täyspuiset paneelit ja listat ovat pitkäikäisin valinta. Ne kestävät vaihtelevia sääoloja ja kosteutta.
- Akustiset ominaisuudet: puu on hyvä äänen eristäjä ja vaimentaja. Puun luoma luonnollinen äänimaailma tekee tilasta miellyttävämmän niin rentoutumiseen, asumiseen kuin työskentelyyn.
- Termiset ominaisuudet: puu auttaa luonnollisesti säätelemään tilan ilmankosteutta ja lämpötilaa. Se voi absorboida ja luovuttaa kosteutta ympäristöönsä, oikein toteutettuna puurakenteet parantavat sisäilman laatua ja mukavuutta.
- Ekologisuus: puu on uusiutuva ja kierrätettävä materiaali. Sen käyttö materiaalina vähentää hiilijalanjälkeä, sillä puu sitoo hiilidioksidia kasvunsa aikana. Lisäksi puun jalostusprosessi kuluttaa vähemmän energiaa verrattuna moniin muihin rakennusmateriaaleihin.
- Monipuolisuus: Puu sopii monenlaisiin rakennusprojekteihin, on helposti muokattavaa ja pintakäsiteltävää ja käy niin moderniin kuin perinteiseen sisustustyyliin.
Voit lukea lisää luonnonmukaisten pintojen käytöstä niin seinä- kuin kattopaneeleissa ja eri pintakäsittelytekniikoilla käsiteltyinä Oikea tyyli oikeaan kohteeseen – Puulistat ja paneelit sisustuksessa -artikkelistamme. Mäntylattioita, niiden käsittelyä ja hoitoa sekä sisustussuunnittelija ja -toimittaja Piia Kalliomäen mökkiprojektia käsittelimme viime vuoden keväällä. Artikkelista löydät myös 10 syytä mäntylattian valintaan.
Huomioi, että puupaneeleissa ja lattialankuissa tapahtuu luonnollista puun elämistä erilaisissa olosuhteissa. Tämä tulee ottaa huomioon asentaessa ja jättää valmistajan ohjeiden mukaiset liikuntasaumat. E.T. Listojen puupaneeleiden ja lattialautojen asennusohjeet löydät täältä.
Avaruutta pieneen mökkitilaan
Useimmiten remontoijan kohteena ei ole mikään valtaisa kesäasunto tai hulppea lukaali. Suurin osa suomalaisista kesäasunnoista ja lomanviettopaikoista on sympaattisia suku- tai mummonmökkejä. E.T.-listat on ollut mukana tavarantoimittajana Nelosen Huvila & Huussi -sarjan uusimmalla 15. kaudella. Säilyttääkö vanha vai tehdäkö uusi? -otsikoidussa jaksossa 8., keskityttiin pienen mökin remontointiin ja sisustukseen. Kokonaisilmeen osalta teemana oli käytännöllisyys ja simppeli tyylikkyys – omistajien toiveen mukaista ”simple is more” -teesiä noudattaen. Haasteena oli mökin pieni koko – miten kaikki tarpeelliset toiminnallisuudet saataisiin tehokkaasti ja käytännöllisesti mahdutettua sisustukseen? Miten tämä onnistuu?
Pienen tilan osalta on tärkeää heti alkuvaiheessa tiedostaa tilan rajoitteet. Mitä tilaan tulee mahtua ja millaiseen tekemiseen sen on sovelluttava pohjaratkaisu huomioiden. Jo etukäteen olisi hyvä miettiä millaisia kalusteita, tekstiilejä ja pintamateriaaleja haluat käyttää. Vaaleat pinnat tuovat tilaan ilmavuutta, mutta varo ettei tunnelmasta tule liian lattea. Voit käyttää sisustuspaneeleja, eri materiaaleja, värisävyjä ja muotoja tuomaan mielenkiintoa. Ole kuitenkin varovainen, pieni tila menee myös helposti tukkoon liian hallitsevilla pinnoilla. Mikäli käytät seinissä puupaneeleja saat vertikaalista tilan tuntua käyttämällä pystysuuntaista panelointia. Vaaka- ja pystysuuntaisten elementtien vaihtelu esimerkiksi luonnollisen hirsiseinän ja paneloinnin välillä on näppärä keino tuoda elävyyttä ja vaihtelua seinäpintoihin.
Säilytysratkaisut ovat myös olennaisessa osassa tilaa kalustettaessa. Ota niitä miettiessäsi käyttöön myös korkea tila, esimerkiksi ulottamalla kaapistot lattiasta kattoon ja sijoittamalla kirjahylly vaikkapa kiertäen oven päälle. Huonekaluihin ja rakenteisiin integroidut laatikostot eivät vie ylimääräistä tilaa, mutta katoavat sisustukseen ja lisäävät käytännöllisyyttä. Suosi vaaleita ja siroja huonekaluja, sijoittamalla ne hivenen irti seinästä saat lisää tilan tuntua. Jos tarvitset vielä lisätilaa, voit miettiä voisiko sänky olla seinälle nostettava tai riittäisikö hyvälaatuinen vuodesohva nukkumiseen. Myös erilaiset klaffipöydät ja taittopenkit voivat oikeissa paikoissa olla oivia tilansäästäjiä.
Mökin sisustusremontin vaiheet pähkinänkuoressa
1. Suunnittelu ja budjetointi
- Tarpeiden kartoitus: Määrittele, mitä remontilla halutaan saavuttaa. Onko tavoitteena parantaa mukavuutta, ulkonäköä vai jotain muuta?
- Budjetin laatiminen: Pikkuremontti saattaa mennä pienellä budjetilla ns. lonkaltakin. Jos kyseessä on isompi urakka, niin arvioi remontin kustannukset, mukaan lukien materiaalit, työvoima ja mahdolliset yllätykset.
- Suunnitelman laatiminen: Piirrä tai hanki ammattilaisen tekemät suunnitelmat remontin toteutuksesta. Suunnittele ja huomioi sen mukaisesti myös tilaan sovitettavat huonekalut ja muut sisustumateriaalit, jolloin kokonaisuus toimii yhtenäisesti. Varmista, että remonttisuunnitelmat täyttävät rakennusmääräykset ja -säädökset.
2. Luvat ja hyväksynnät
- Rakennusluvat: Tarkista tarvittavat luvat paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta. Joissakin tapauksissa saatat tarvita rakennusluvan tai toimenpideluvan.
3. Materiaalien hankinta ja työkalut
- Materiaalivalinnat: Valitse materiaalit, jotka kestävät paikallisia sääolosuhteita ja sopivat mökin tyyliin.
- Työkalujen ja laitteiden varaus: Varmista, että kaikki tarvittavat työkalut ja laitteet ovat saatavilla, kun niitä tarvitaan.
4. Työn toteutus
- Aikataulutus: Laadi aikataulu, joka huomioi sään ja muiden muuttujien mahdolliset vaikutukset. Jos mökki on esim. saaressa, huomioi ennakoiden mahdolliset logistiset esteet ja hidasteet.
- Työvaiheet: Jaa remontti loogisiin osiin, esim. purkutyöt, rakenteiden kunnostus, viimeistelytyöt.
- Turvallisuus: Varmista työmaan turvallisuus, ja että kaikki noudattavat turvallisuusmääräyksiä.
5. Viimeistely ja tarkastukset
- Viimeistelytyöt: Suorita pintamateriaalien asennus, maalaus ja muut viimeistelytyöt.
- Laadunvarmistus: Tarkista, että kaikki työt on tehty suunnitelmien ja laatuvaatimusten mukaisesti.
- Viranomaistarkastukset: Jos vaadittu, kutsu viranomainen tekemään lopputarkastus.
6. Mökin käyttöönotto
- Kalustaminen ja sisustaminen: Viimeistele remontoitu tila viihtyisäksi ja toimivaksi kalusteiden, tekstiilien ja muun sisustuksen avulla. Muista huomioida nämä jo remontin alkuvaiheen suunnittelussa. Kuten muissakin vaiheissa, voit tässäkin käyttää apuna ammattilaista.
- Huolto-ohjeet: Täytä mökki(talo)kirjaan remontin osalta käytetyt pintakäsittelyaineet ja muut olennaiset tiedot talteen. Mikäli sinulla ei ole ennestään luotuna huolto-ohjelmaa mökin ylläpitoa varten, luo sellainen ja pidä sitä yllä tulevia tarpeita varten.
7. Jälkiseuranta
- Arvioi tulos: Varmista, että remontti täyttää asetetut tavoitteet ja odotukset.
- Korjausten seuranta: Seuraa niin mökin kuin sisustuspintojenkin kuntoa ja tee tarvittavat korjaukset ja huollot ajoissa. Pidä niistä kirjaa mökki(talo)kirjassa.
Kun remontti on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti, mökistä tulee nautittavampi paikka viettää aikaa ja se säilyttää arvonsa paremmin.
Ja sitten vaan toimeksi!
Kaikkien tuotteidemme käsittelystä sekä hoidosta voit tiedustella jälleenmyyjiltämme kautta maan.
Lähimmän E.T. Listojen jälleenmyyjän löydät täältä.